nedelja, 24. februar 2008

8. Kako vročo vodo potrebujete?


Preverite kakšno temperaturo imate nastavljeno na vašem bojlerju za toplo vodo. Za običajno rabo normalno zadošča od 50 - 60 stopinj celzija. Za kopanje potrebujete okoli 38 stopinj celzija. Višje temperature vode pomenijo večjo porabo energije. Opomba: občasno se priporoča zvišanje temperature v grelnikih vode do 70 ali 80 stopinj celzija za uničenje ali preprečevanje nastajanja bakterij - legionela.

Učinek: manjša poraba energije za pripravo tople vode v gospodinjstvu

četrtek, 21. februar 2008

7. Varčevanje z vodo na WC-ju


Ko opravite svoj "posel" na WC-ju premislite koliko čiste vode je potrebno spustiti po kanalizaciji. Za manjše potrebe uporabljajte manj vode za splakovanje. Najboljše je če uporabljate splakovalnik (WC kotliček), ki ima dva gumba, prvi za 2-4 litre in drugi za 6 - 9 litrov vode (glej sliko). Z varčevanjem lahko prihranite tudi do 50 litrov vode na dan ali celo več (odvisno od števila ljudi v gospodinjstvu), kar je še posebno pomembno v poletnih mesecih ko primanjkuje čiste pitne vode.

Učinek: manjša poraba čiste pitne vode, nižji stroški

sobota, 16. februar 2008

6. Izogibajte se hitremu zaviranju in pospeševanju avtomobila


V prometu je pomembno, da kot voznik opazujete promet okoli sebe in predvidevate potek dogodkov. To je pomembno zaradi vaše varnosti in tudi zaradi varstva okolja. Če boste pozorno spremljali in ocenjevali promet pred seboj, se boste lahko izognili nenadnemu zaviranju in pospeševanju. Na primer: Če daleč pred seboj zagledate rdečo luč na semaforju, popustite plin in se počasi zapeljite do semaforja, morda vam uspe, da se prižge zelena luč ravno v trenutku ko bi morali stopiti na zavoro in tako boste peljali dalje brez močnega zaviranja ali pospeševanja. V mestu se ravno tako izogibajte pospeševanja in zaviranja od semaforja do semaforja. S svojim "zaganjanjem" povzročate veliko onesnaževanja (izpusti CO2, prašni delci...).

Učinek: manjše onesnaževanje predvsem v mestih, varčevanje z gorivom

nedelja, 10. februar 2008

5. Ločevanje papirja od ostalih odpadkov


Za proizvodnjo papirja, tovarne porabijo veliko čiste vode, energije in dreves iz našega prelepega gozda. Eden izmed ukrepov s katerim omilimo ta vpliv na okolje je, da zbiramo star papir in ga oddamo v zabojnike na ekoloških otokih. Star papir iz ekoloških otokov nato v tovarnah reciklirajo in izdelajo nov papir. Zato si doma v stanovanju postavite manjši zabojnik za star papir (lahko je kartonasta škatla) in v njo shranjujte ves papir, reklame, kartonasto embalažo ipd. Zbran papir nato oddate v zabojnik na ekološkem otoku skladno z navodili na zabojnikih.

Učinek: zmanjšanje porabe energije in vode, ohranitev gozda

sreda, 6. februar 2008

4. Uporabljajte pokrov pri kuhanju

Energija za kuhanje (bodisi elektrika, plin ali drva) izvira pretežno iz fosilnih goriv, katerih izgorevanje povzroča nastajanje toplogrednih plinov (CO2 in drugi), saj in drugih škodljivih snovi. Če pri kuhanju uporabite pokrove (pokrovke) lahko prihranite kar nekaj energije in seveda tudi denarja. Poskusite segreti 1 liter vode do vrelišča brez pokrova in s pokrovom ter pri tem merite čas ... razlika je očitna.
Učinek: manjša poraba električne energije, manjše onesnaževanje, nižji stroški

nedelja, 3. februar 2008

3. Uporaba varčnih žarnic - sijalka


Klasične žarnice so neučinkovite in večino porabljene električne energije spremenijo v nepotrebno toploto. Z varčnimi žarnicami boste porabili do 5-krat manj električne energije, poleg tega je njihova življenjska doba daljša kot pri navadnih žarnicah. Strošek nakupa ene varčne žarnice se vam lahko na račun manjše porabe električne energije povrne v povprečju v enem letu. Učinek: manjša poraba električne energije, manjše onesnaževanje, nižji stroški

2. Ponovno uporabljive vrečke za nakupovanje

Mnogi od nas skoraj pri vsakem nakupu v trgovini kupimo ali dobimo še dodatno plastično vrečko s katero odnesemo dobrine domov. To je zelo slaba navada, saj je plastična vrečka nepotreben odpadek, ki je še vedno v večini primerov nerazgradljiv. S plastično vrečko onesnažujemo okolje. Izboljšajmo to navado s tem, da kupljeno vrečko ponovno uporabimo ali pa si celo omislimo posebno vrečo iz blaga ali nakupovalno košaro, ki jo bomo lahko uporabljali več let.
Učitek: manjše onesnaževanje z odpadki, manjši stroški

sobota, 2. februar 2008

1. Ugašajte luči doma in v službi


Ko zapustite prostor v stavbi, preverite če ste ugasnili luči za seboj, še posebno če se v prostor ne boste vrnili nadaljnjih 10 minut.

Učinek: manjši stroški elektrike, manjše onesnaževanje

99 okolju prijaznih nasvetov

Menim, da številni izmed nas enostavno ne vidimo priložnosti za okolju prijazno življenje zaradi stalne dirke za poslom, denarjem in dnevnimi opravili. Vsakodnevna opravila, domači in službeni plani so natrpani z opravili, ampak nekaj v teh planih manjka, ... manjka skrb za okolje. Okolju prijazne ukrepe in opravila je razmeroma enostavno vključiti v naše vsakdanje življenje, le potrebno se jih je zavedati in jih "vprogramirati" v naše obnašanje. Za začetek bo morda dovolj le to, da pred odhodom v službo preverimo, če smo zjutraj ugasnili vse luči, ali da se na poti domov ustavimo v trgovini in kupimo tisto kar potrebujemo, da se nam zvečer ni treba ponovno voziti v trgovino in onesnaževati okolja. To so malenkosti, ki jih je enostavno vključiti v naše dnevne plane,... v kolikor tega zavedanja ne bomo dosegli vsi, kmalu tudi drugih planov ne bomo mogli uresničevati, ker bomo sami uničili naš prelepi planet. Torej.... prilagodimo naše življenje tako, da bo okolju bolj prijazno ... ta blog je pravi kraj za začetek. Omogočeno od Green Confident Blog.