nedelja, 30. november 2008

18. Znižajte sobno temperaturo pozimi


V mnogih stanovanjih, še posebej v večstanovanjskih stavbah in blokih, se sobna temperatura giblje med 22 in 25 stopinjami. To je občutno previsoka temperatura. Vzdržna in udobna sobna temperatura je že pri 20,5 stopinjah. Pri tej temperaturi vas bo morda v kratkih rokavih in pri mirovanju na fotelju začelo zebsti, vendar pa si lahko namesto kratkih rokavov oblečete dolge rokave in prihranite energijo. Po nekaterih izračunih lahko z znižanjem sobne temperature za 1 stopinjo prihranite tudi do 10% energije. Če npr. stanovanjska hiša porabi 2000 litrov kurilnega olja pomeni 10% 200 litrov ali približno 130 Evrov (november 2008). Japonska je že pred leti spodbudila svoje prebivalce, da si znižajo sobno temperaturo na 20 stopinj in si oblečejo puloverje.

Učinek: Manjša poraba energije za ogrevanje ob istem udobju.

nedelja, 16. november 2008

17. Zmanjšajte porabo elektrike vašega monitorja

Računalniški zaslon ali monitor porabi v povprečju med 50W (novejši LCD zasloni) do 70W (starejši monitorji). Če v operacijskem sistemu Windows, ki ga uporablja večina uporabnikov, nastavite ustrezne varčevalne ukrepe za vaš monitor, lahko zmanjšate porabo elektrike vašega monitorja skoraj za 100x. S temi nastavitvami se vaš monitor po določenem času neuporabe prestavi v stanje pripravljenosti (StandBy). Starejši zasloni porabijo v stanju pripravljenosti približno 1,5W (merjeno pri monitorju Nokia 730C, 17 inch), novejši pa samo 0,6W (merjeno pri novem monitorju Samsung LCD, 22 inch).

Nastavitev naredite tako, da kjerkoli na Namizju kliknete desni klik (ali levi, če ste levičarji) in si izberete možnost Properties oz. Lastnosti. Nato se odpre manjše okno in izberete zavihek Screen Saver oz. Ohranjevalnik zaslona, dalje kliknete na gumb spodaj desno Power oz. Napajanje, nato pa v polju Turn off Monitor oz. Izklop monitorja izberete po kolikšnem času neaktivnost naj se vaš monitor prestavi v stanje pripravljenosti in začne varčevati z energijo. Predlagam da izberete 5 minut. To pomeni, če 5 minut ne boste premaknili miške, niti pritisnili tipke na tipkovnici, se bo monitor postavil v stanje pripravljenosti. Zbudite ga spet tako, da premaknete miško ali pritisnete katerikoli gumb.


In koliko smo prihranili? Razlika med porabo 24 ur vključenega monitorja in 24 ur monitorja v stanju pripravljenosti je cca. 1kWh ali približno 10 centov/dan. Ni veliko je pa začetek.

Učinek: Zmanjšanje porabe elektrike monitorja ko ga ne potrebujete.

torek, 11. november 2008

16. Jesen je čas za sajenje dreves


Drevo je izredno koristna rastlina. Poleti lahko ščiti našo hišo pred neposrednim vpadom sončnih žarkov in zato porabimo manj elektrike za hlajenje prostorov, lahko se usedemo v njegovo senco in se ohladimo, vse letne čase pa nas drevo lahko delno zavaruje pred močnim vetrom. Poleg tega drevo porablja CO2 (ogljikov dioksid), ki je najbolj pogosto omenjeni toplogredni plin z največjim vplivom na okolje in mi ga vztrajno proizvajamo. CO2 proizvajamo praktično na vsakem koraku, pri dihanju, kuhanju, vožnji, pranju, na dopustu... Države članice EU in tudi druge države si močno prizadevajo zmanjšati izpuste CO2 s tem, da bodo izdelovale bolj okolju prijazne avtomobile, da bomo za ogrevanje uporabljali obnovljive energente, da bomo uporabljali A+ in boljše gospodinjske aparate in podobno.

Pomembno pa je, da vsak posameznik lahko in mora prispevati k zmanjševanju izpustov CO2. Začeti moramo pri svojem pragu in ta blog je pravo mesto da vsak najde kakšno idejo.
Zasaditev enega drevesa je lahko eden izmed pravih korakov. Res da gre za majhen korak, a vsak korak šteje. Drevo namreč v svoji življenjski dobi (npr. 40 let) porabi približno 500 – 1000 kg CO2. Če to primerjamo npr. s CO2 izpusti našega avtomobila, ugotovimo, da pri prevoženih 20000km na leto proizvedemo 3 do 5 krat več CO2, kot ga eno drevo porabi v 40 letih. Ni ravno spodbudna računica, vendar vseeno posadimo kakšno drevo ali pa kar cel sadovnjak, jesen je pravi čas za to.


Učinek: Z drevesi lahko delno omilimo (kompenziramo) naše izpuste CO2 v ozračje.

sobota, 1. november 2008

15. Odbojnik za radiator



V hladnih zimskih dneh, ko radiatorji oddajajo veliko toplote, stene stanovanja pa so vse hladnejše, se kar nekaj toplote izgubi neposredno za radiatorjem. Z vročim radiatorjem namreč preko zraka segrevamo hladno steno za njim in prihaja do nepotrebnih toplotnih izgub. To izgubo lahko delomo omilimo tako, da za radiator na steno namestimo odbojnik, ki bo toploto “odbil” v prostor namesto da jo izgubimo na ohlajeni steni.

Slika predstavlja izdelavo enostavnega odbojnika. Potrebujemo: tanek stiropor ali karton v velikosti radiatorja, ALU folijo (lahko je kuhinjska ali še boljše odpadna ALU folija od izdelave stropov iz mavčnih plošč), škarje, selotejp, nož.

Koraki:

1. Karton ali stiropor odrežemo na velikost radiatorja
2. Z Alu folijo ovijemo eno stran kartona ali stiroporja
3. Na zadnji strani odbojnika folijo prilepimo s selotejpom
4. Odbojnik nalepimo za radiator z lepilom ali kitom (odbojnik mora biti nalepljen na steno tako, da stran s folijo ”gleda” na radiator, stran ki pa ni oblečena s folijo, pa je nalepljena na steno)



Učinek: Manjša poraba energije za ogrevanje z enostavnimi in poceni ukrepi