ponedeljek, 1. junij 2009

27. Pripravimo se na boj s sušo


V mestih in tudi na vaseh je vse več asfaltiranih ali tlakovanih površin iz katerih je urejeno odvajanje padavinske vode v jaške in od tod v kanalizacijo za meteorno ali drugo odpadno vodo. S tem se ob padavinah vse manj vode zadrži v našem ožjem in širšem bivalnem okolju, tla se hitro segrejejo in osušijo, poleg tega pa izgubimo vodo, ki bi jo lahko uporabili za druge namene. Nedvomno je naše bivalno okolje zaradi tega v sušnih obdobjih še bolj suho in vroče. Po nekaterih napovedih lahko v prihodnosti tudi v Sloveniji pričakujemo še bolj sušna obdobja in druge ekstremne vremenske pojave.

Voda postaja vse bolj dragocena in prav bi bilo da z njo tako tudi ravnamo. Obstaja več preprostih rešitev s katerimi lahko meteorno vodo iz streh stanovanjskih objektov zbiramo ali neposredno uporabljamo za zalivanje okolice. Poznamo različne zbiralnike, nato črpalke za zalivanje, enostavne cisterne priključene na odtočne cevi žlebov. Ena najpreprostejša rešitev pa je neposredni izliv iz odtočne cevi žleba (slika). Z njim lahko vodo usmerimo na travnato površino ob naši hiši, zberemo deževnico v večje vedro, ali pustimo, da se okolica hiše prekomerno namoči in si nabere »rezervo« za sušno obdobje. Takšna rešitev je enostavna in uresničljiva že za nekaj evrov.

Če predpostavimo, da ima povprečna streha stanovanjske hiše 150m2 in da v juniju, juliju in avgustu pade skupaj 400mm/m2 padavin, to pomeni, da iz naše strehe po nepotrebnem skozi poletje odteče 60.000 litrov vode oz. 60m3 meteorne vode. Zakaj ne bi vsaj nekaj te vode koristno uporabili, naredili nekaj zaloge za sušne dni, zalili travnate površine, rože, tla in morebitne vrtove? Vse to brez velike investicije v vodovodne sisteme in zbiralnike. Narava nam bo hvaležna, rastline se bodo boljše počutile, ravno tako tudi mi sami.

Še večji učinek pa bomo dosegli, če bi to nalogo opravljala večina gospodinjstev. S tem bi morda dosegli, da bi bil kakšen park bolj zelen, poletja v naši okolici bolj sveža in morda bi nam uspelo celo nekoliko znižati temperaturo v naselju ali mestu. V vsakem primeru pa bi porabili manj dragocene pitne vode za zalivanje, ki jo za enkrat še lahko natočimo iz večine vodovodnih omrežij v Sloveniji. Rešitev je torej na dlani, je preprosta, poceni, zahteva le nekaj volje in zavesti posameznika.

V kolikor imate dobro izkušnjo s kakšnim kleparjem, ki vam je namestil odtočni žleb, se priporočam za odziv.


Učinek: Manjša poraba pitne vode v sušnih dneh, enostavno zalivanje.