torek, 30. december 2008

20. Praznični je čas


V času praznikov, zabav in nakupovanja se pogosto pozabi na naše okolje. Mislimo si, “ah saj je samo enkrat na leto, to se ne bo poznalo”. Pa vendarle se vpliv vse pogostejših in bogatejših praznikov v razvitem svetu še kako pozna na okolju. Pomislimo na številne darilne vrečke, bogata darila za katere se porabi mnogo energije (nafte, vode, surovin), številne prepotovane kilometre v tekmi za prav posebnimi darili, številne transporte iz tujih držav, da ne pomislimo potem še na številne odpadke. Moje mnenje je, da prazniki izgubljajo svoj pravi pomen.
Ker pa je ”99 Okolju prijaznih nasvetov” usmerjen k praktičnim rešitvam poglejmo primer z novoletno jelko. Verjetno ste se že mnogi vprašali ali je boljše če greste vsako leto v gozd po novo naravno smrečico, ali je morda boljše, če si kupite umetno po vašem okusu. Odgovor ni preprost, na to temo poteka mnogo debat na internetu, oblikovala so se celo združenja, ki se zavzemajo za to, katero drevesce je manj škodljivo okolju. Pogosto so za raznimi ”okoljskimi argumenti” skriti finančni motivi. Po raznih prebranih debatah menim, da sta obe rešitvi dobri, vendar pod pogojem:


  • Za naravno drevesce: če vsako leto posekamo eno drevesce v gozdu, potem moramo vsako leto tudi posaditi ali vzgojiti eno drevesce.

  • Za umetno drevesce: Če kupimo umetno drevesce, potem naj bo to takšno, da je čimbolj obstojno, pazimo na njega, ne izpostavljajmo ga direktni svetlobi, vročini iz radiatorja, ko ni v uporabi naj bo v temnem prostoru ... in seveda uporabljajmo ga čimveč let.

Imamo pa tudi okolju bolj prijazno alternativo. Posadimo svoje drevesce v velik lonec, skrbimo zanj skozi leta in drevesce bo raslo z vami. Za praznike ga okrasimo. Ko postane preveliko ga posadite v bližino vašega stanovanja ali v gozd in naj še naprej raste in hrani spomine na lepa druženja. Pa ne pozabite ... doma narejeni okraski iz različnih naravnih materialov so lahko veliko lepši in cenejši od kupljenih.

Pa srečno in okolju prijazno 2009!

Nekaj zanimivosti o novoletni jelki: http://en.wikipedia.org/wiki/Christmas_tree

Ni komentarjev: