nedelja, 16. november 2008

17. Zmanjšajte porabo elektrike vašega monitorja

Računalniški zaslon ali monitor porabi v povprečju med 50W (novejši LCD zasloni) do 70W (starejši monitorji). Če v operacijskem sistemu Windows, ki ga uporablja večina uporabnikov, nastavite ustrezne varčevalne ukrepe za vaš monitor, lahko zmanjšate porabo elektrike vašega monitorja skoraj za 100x. S temi nastavitvami se vaš monitor po določenem času neuporabe prestavi v stanje pripravljenosti (StandBy). Starejši zasloni porabijo v stanju pripravljenosti približno 1,5W (merjeno pri monitorju Nokia 730C, 17 inch), novejši pa samo 0,6W (merjeno pri novem monitorju Samsung LCD, 22 inch).

Nastavitev naredite tako, da kjerkoli na Namizju kliknete desni klik (ali levi, če ste levičarji) in si izberete možnost Properties oz. Lastnosti. Nato se odpre manjše okno in izberete zavihek Screen Saver oz. Ohranjevalnik zaslona, dalje kliknete na gumb spodaj desno Power oz. Napajanje, nato pa v polju Turn off Monitor oz. Izklop monitorja izberete po kolikšnem času neaktivnost naj se vaš monitor prestavi v stanje pripravljenosti in začne varčevati z energijo. Predlagam da izberete 5 minut. To pomeni, če 5 minut ne boste premaknili miške, niti pritisnili tipke na tipkovnici, se bo monitor postavil v stanje pripravljenosti. Zbudite ga spet tako, da premaknete miško ali pritisnete katerikoli gumb.


In koliko smo prihranili? Razlika med porabo 24 ur vključenega monitorja in 24 ur monitorja v stanju pripravljenosti je cca. 1kWh ali približno 10 centov/dan. Ni veliko je pa začetek.

Učinek: Zmanjšanje porabe elektrike monitorja ko ga ne potrebujete.

Ni komentarjev: