petek, 8. maj 2009

26. Priprava tople vode v toplejših mesecih


Kurilna sezona počasi mineva, ogrevalne naprave bomo izključili, kaj pa priprava tople vode v toplejših mesecih? V gospodinjstvih se še vedno prepogosto za segrevanje tople vode v toplejšem delu leta uporabljajo neekonomični električni grelniki vode (še posebej so problematični starejši nevzdrževani grelniki vode z veliko vodnega kamna v grelniku), peči na kurilno olje ali tudi peči na drva, ki jo zakurimo vsak večer za toplo vodo. Vsi trije načini priprave tople vode so neekonomični in jih je moč zamenjati z okolju in denarnici prijaznejšimi tehnologijami. Poleg tega imajo ti starejši načini segrevanja tople vode pogosto vključen grelnik vode manjših kapacitet, kar pomeni, da se zadnji družinski član umije le še z mlačno vodo.


Osredotočiti bi se morali na izkoriščanje alternativnih virov energije za segrevanje tople vode vsaj v toplejšem delu leta. Posebej primerni za pripravo tople vode so solarni sistemi, ki za ogrevanje vode neposredno izkoriščajo sevanje sonca, in toplotne črpalke, ki za ogrevanje vode izkoriščajo ogreti okoliški zrak. Kakšna je okvirna investicija v tovrstne sisteme, če za primer vzamemo potrebe po vodi za štiričlansko družino?:


  • Nabava in montaža solarnega sistema: 2500 – 4000 Evrov (odvisno od tehnologije izbranih sončnih kolektorjev).

  • Nabava in montaža toplotne črpalke za segrevanje tople vode (zrak-voda): 1500 – 2500 Evrov.

Solarni sistem je nekoliko dražji, vendar pri obratovanju skorajda nimamo stroškov, saj je energija sonca praktično brezplačna. Vendar pa moramo pri solarnem sistemu računati tudi na strošek zavarovanja sončnih kolektorjev. Vse pogostejše so namreč padavine s točo, ki so uničile že veliko sončnih kolektorjev in je dobro da jih zavarujemo.
Nabava in montaža toplotne črpalke stane nekoliko manj kot solarni sistem, vendar pa moramo računati na nekaj obratovalnih stroškov, ker se za delovanje sistema porablja električna energija. Obratovalni stroški toplotne črpalke so bistveno manjši kot pri običajnih električnih grelnikih vode (3 – 4 krat manj). V kolikor pa izberemo toplotno črpalko, ki nam poleg segrevanja tople vode hkrati hladi še izbrani prostor, lahko prihranimo tudi pri hlajenju (primer: http://www.termotehnika.com/tc2_lu.php).
Nekaj koristnih informacij, napotkov in proizvajalcev: http://www.aure.gov.si/eknjiznica/IL_1-12.PDF, http://www.aure.gov.si/eknjiznica/IL_1-17.PDF, http://gcs.gi-zrmk.si/Svetovanje/Clanki/Grobovsek/PT17.htm, http://www.termotehnika.com/toplotna_crpalka.php, http://www.zeussolar.si/index.php?page_id=4, http://www.nova.lentherminvest.si/.

Če torej razmišljate od zamenjavi sistema za ogrevanje tople vode je vredno razmisliti o zgornjih možnostih. Sicer še vedno obstajajo nekateri strahovi pred tovrstnimi sistemi, vendar lahko tudi iz prve roke podam primer, ko toplotna črpalka za segrevanje tople vode slovenskega proizvajalca deluje že od leta 1991 brez vsakega servisa vsako leto.


Učinek: Bolj ekonomična in okolju prijazna priprava tople v toplejšem delu leta.

Ni komentarjev: