torek, 25. avgust 2009

29. Čas pospravljanja na vrtu in kompostiranje


V zadnjem delu poletja in jeseni pobiramo pridelke po naših vrtovih ter jih spravljamo za ozimnico. Kaj pa naj naredimo z vsemi odmrlimi, posušenimi ali poškodovanimi rastlinami, ko čistimo po vrtu? Pravi odgovor je kompostiranje.
Vsak dober vrtnar se zaveda, da je kompostiranje sila uporabno. Namesto, da odpadki končajo v smeteh ali v ognju, se lahko le ti koristno uporabijo za pridelavo komposta. To je zelo poceni način za ohranjanje rodovitne zemlje na vrtu in hkrati koristen za naravo. Kar potrebujemo je prostor ob vrtu v površini 1 kvadratni meter ter kompostnik, ki se lahko izdela iz malo debelejših vej ali iz lesa starega ostrešja, ki ga ne potrebujemo več. Kompostnik je lahko tudi zidan ali iz reciklirane plastične mase. Najboljši je seveda lesen, ki ga enostavno z nekaj truda izdelamo kar doma. Kompostnik naj bi imel prostornino 1m3, spodaj mora biti v stiku z zemljo, da lahko vanj pridejo organizmi potrebni za pridelavo komposta, priporočljiva je topla in delno senčna lega. Kompostiramo tako, da nalagamo plasti rastlin oz. organskih odpadkov, med plastmi pa je priporočljivo »cepiti« z zemljo. V kolikor so kompostnik in surovina pravilno pripravljeni, da lahko potekajo procesi razkrajanja, imamo v nekaj mesecih uporaben kompost za gnojenje.
Podrobnejši napotki za kompostiranje so na voljo v raznih vrtnarskih priročnikih. Kar je pomembno je to, da se za takšno predelavo odpadkov odločimo in storimo nekaj koristnega za naravo in tudi za našo denarnico, ker bomo kupili manj umetnih gnojil.

3 komentarji:

Simonka pravi ...

Ojla Toska, končno mi je uspelo, da sem se prebila do tvojega bloga:) Ful zanimivo.. pohvalno... Glede kompostnika ... Sama ga imam že tri leta in moram rečt, da je to ena super zadeva. Kar je odpadkov od sadja, zelenjave, tudi pokošeno travo, zmečemo v kompostnik. Sem pa ugotovila, česa ni dobro metati zraven. Npr. jajčnih lupin (sploh ne razpadejo - niti v treh letih ne), vej (ni šans, čeprav sem bila optimist:)), lupin arašidov (ne razpadejo) in lupin citrusov (to še sicer ne vem, zakaj ne, ampak ubogam navodila). Samo toliko o tem, da se ne bo zadeva sprevrgla v kmetijske nasvete:)
lp od big sister;)

Tosko pravi ...

Ojla Simonka. Najlepša hvala za pohvalo in tvoje izkušnje :-). Me res veseli, da si obiskala tole stran in malo pokomentirala. Se trudim napisat kaj koristnega ker razni mediji in korporacije resno "zastrupljajo" zdrav razum ljudstva. lp od middle brother.

Unknown pravi ...

Pozdrav!
Moram priznat, da mi je vaša spletna stran res všeč ker se na njen najde ogromno uporabnih informacij primernih za vsak dom.

Objav je sicer precej vendar žal skoraj zadnje leta skoraj nobene.

Tudi sam sem odprl blog na temo ločevanja in ravnanja z odpadki tako, da bom vesel vašega komentarja in obiska.

Lp Janez