nedelja, 2. januar 2011

40. »EKO« avtomobilov še ni


Pred kratkim sem se zanimal, da bi zamenjal svoj 10 let star avtomobil za nekoliko mlajšega. Prečesal sem kar nekaj ponudbe rabljenih avtomobilov, pri tem pa sem opazil tudi razne ponudbe novih vozil. Kar me je zmotilo je to, da razni trgovci ponujajo neke »EKO« avtomobile, »EKO« motorje, skratka vse je EKO. Ne vem sicer kako bi se izrazil, ampak tukaj gre samo za modno muho in na teh avtomobilih, ki jih prodajajo pod »EKO« značko, praktično ni nič EKO. Za boljšo predstavo samo podatek, da je avtomobil izredno neučikovita naprava, ki na svoja kolesa prenese praktično samo 15% do 20% od vstopne energije goriva. Na sliki je prikazano kam približno gre vsa energija dragocenega goriva … skoraj vse gorivo, ki ga natočimo v rezervoar avtomobila, gre torej v nič oz. v ogrevanje okolice. Le delček energije porabimo za premikanje, vse ostalo pa se porabi za samo delovanje tega stroja in na stotine njegovih sestavnih delov. Verjetno ste že opazili, da ima vsak avtomobil spredaj ogromen hladilnik, ki z veliko hitrostjo odvaja energijo v okolico – ne morem verjeti, da po tolikih letih napredka še vedno nočejo te odpadne toplote v avtomobilih koristno porabiti. Rešitve obstajajo, vendar očitno ni politične ali kakšne druge volje.

Izračunal sem, da bi lahko z energijo, ki jo v enem dnevu vržem stran pri vožnji v službo in domov, en dan ogreval srednje veliko stanovanje. Saj ni čudno, ko pa se vozimo okrog z do 20krat težjimi stroji, kot pa je teža enega potnika, da ne govorim o lastnikih težkih terenskih vozil, oz. kot jim sam pravim mestni tankisti.

Naši avtomobili so torej izredno zastareli in neučinkoviti stroji v novih oblekah in z nekaj elektronskimi in računalniškimi dodatki. Za njihovo proizvodnjo se porabi enormne količine vode, materialov in energije. Ko pa jih uporabljamo pa ravno tako mečemo enormne količine energije v stran. Da ne govorimo tudi o odpadku, ko avtomobil prenehamo uporabljati. Je že res, da je nekatere avtomobile možno reciklirati bolj kot druge, da nekateri porabijo manj goriva kot drugi, da nekatere tovarne avtomobilov vlagajo v alternativne vire energije. A konec koncev se še vedno vozimo z zelo staro tehnologijo, ki je verjetno v prid le naftnim družbam. O pravih eko avtomobilih bomo verjetno lahko govorili šele takrat, ko bodo le ti na elektriko, imeli bodo po en elektro motor v vsakem kolesu, elektrika pa bo pridobljena iz obnovljivih virov.

Če za leto 2011 planirate nakup avtomobila, ne nasedajte torej raznim eko ponudbam, četudi gre za hibrid – tudi ta ni kaj dosti boljši od navadnega bencinarja.


Učinek: Premišljen nakup avtomobila

Ni komentarjev: