nedelja, 12. april 2009

25. Lonček kuhaj!


Kuhanje je vsakdanje opravilo, kjer poleg živil potrebujemo tudi energijo. Energijo za kuhanje nam danes dajejo bodisi plin, drva ali elektrika. Ker je energija vse dražja, poleg tega s porabo energije vplivamo na okolje (izpusti CO2, saje, drugi plini), moramo poznati načine kako varčevati.

Kuhanje se zdi na prvi pogled tako samoumevno, da le redko kdo pomisli, da bi se dalo pri tem opravilu kaj prihraniti ali zmanjšati vpliv na okolje. Oglejmo si nekaj praktičnih ukrepov pri kuhanju, ki ne zahtevajo veliko napora, imajo pa velike učinke:

  • Če je le mogoče uporabljajmo pokrovko. Z uporabo pokrovke porabimo približno 25% manj energije da voda zavre in do 50% manj energije med samim kuhanjem.
  • Ko voda ali jed zavre, moramo takoj zmanjšati moč gretja tako, da bo jed vrela pri minimalni porabi energije.
  • V posodo nalijmo toliko vode kot jo potrebujemo in ne več.
  • Skoraj vsak štedilnik že ima uro s katero nastavimo čas kuhanja ali čas zvonjenja, ki nas opozori, da je jed kuhana. Ure moramo uporabljati, saj tako preprečimo, da bi se jed kuhala predolgo, hkrati pa zmanjšamo porabo energije.
  • Če uporabljamo lonec na pritisk lahko prihranimo tudi do 50% energije.
  • Premer dna lonca naj se ujema s premerom kuhalne površine.
  • Ko se odločamo za nakup novega štedilnika, kupimo čimbolj učinkovito tehnologijo. Najslabši so električni grelniki z debelimi kuhalnimi ploščami, kjer se tehnologija ni kaj prida spremenila že dobrih 20 let. Nekoliko boljši so sevalni oz. radiacijski grelniki (steklokeramične plošče) ter plinski grelniki. Ena bolj učinkovitih tehnologij pa so indukcijski grelniki v steklokeramičnih ploščah – pri teh moramo paziti da imamo pravo posodo.
  • Izogibajmo se večurnemu segrevanju hrane (npr. za družinske člane, ki zaradi obveznosti pridejo na kosilo kasneje).
  • Kuhajmo jedi v takšnih količinah, da ne bo preveč odpadka.

Poleg varčevanja z energijo lahko naredimo pri kuhanju še korak dlje in pazimo kaj damo v lonec ter tako še dodatno zmanjšamo vpliv na okolje. To naredimo na primer tako, da kuhamo manj mesa, da uporabljamo zelenjavo iz domačega vrta ali od lokalnega proizvajalca, da uporabljamo ekološko pridelane vrtnine in sadje ter nenazadnje da pozabimo na živila, ki so pripeljana iz daljnih dežel in je bilo za njihovo predelavo in prevoz porabljene ogromno energije in kemičnih dodatkov.

Učinek: Manjša poraba energije in okusnejše jedi

1 komentar:

Unknown pravi ...

Bravo za zadnji odstavek (!); če bi manjkal, bi bil ta post bolj take kapljica-v-morje sorte. LP, u